top of page

Hallo allemaal

​

​

Zoals jullie al wel weten bestaan we dit jaar 10 jaar: tien jaren waarin Robby ons van heerlijke groenten voorziet, en waarvoor hij zich elke dag volledig inzet. (Groenten kennen helaas geen weekend).

​

We willen hem hiervoor graag bedanken, en tegelijkertijd een hart onder de riem steken, want dit jaar is tot nu toe ronduit een pechjaar met al die regen. We willen hem, het veld, en dus ook onszelf graag een serieus kado doen: een extra stuk akker ophogen met compost. Het feit dat we dit jaar toch nog iets kunnen oogsten ten opzichte van vele andere CSA's komt omdat we net wel al dat ene stuk akker hebben met de verhoogde compost-bedden.  (Onderaan vind je nog wat meer info hierover en welke voordelen het heeft.)

​​

We zijn in totaal met ongeveer 500 gezinnen (zelfoogst, pakketten en Best of Both samen).  Eén stuk akker van 25 are ophogen kost 7000 euro. Dus dachten we: gemiddeld 15 euro per gezin, dit moet te doen zijn!

​​

Uiteraard: voel je niet verplicht!! Heb je geen financiële ruimte of geen zin om hieraan mee te doen, helemaal prima!!! Kan en wil je financieel graag meer dan 15 euro bijdragen, is dat ook erg welkom. Wie weet kunnen we meteen voor twee compost-akkers gaan 😉. We zien wel waar we stranden. Nog meer dan het geld zelf lijkt het ons een mooi gebaar naar Robby, om zijn werk te appreciëren en hem te tonen hoe belangrijk we het vinden wat hij doet en neerzet.

 

​

Een kleine kanttekening: indien we niet aan het volledige bedrag geraken, of het toch niet goed past in Robby's prioriteiten en planning, vertrouwen we erop dat Robby het geld op een andere manier goed gaat besteden ten voordele van het hele veld en dus ook alle leden. Wie Robby kent weet dat hij dat zal doen. (We weten wel dat Robby zelf fan is van zulke compost-bedden)

​​

​

​Wie wil, kan bijdragen via dit rekeningsnummer:  

 

BE04 9730 8855 1031  

met de mededeling: Plukveld kado​

Deze rekening staat op naam van Karel Robert, op het einde storten we dan alles door naar Robby.

​​​​

We willen graag dat dit een VERRASSING blijft voor Robby, en het dus pas op het FEEST van 4 augustus vertellen. DUS DOE ASJEBLIEFT JE BEST OM TE ZWIJGEN EN TE DOEN ALSOF JE NIKS SNAPT VAN VERHOOGDE COMPOST-BEDDEN 😉

 

​

Dankjewel! en tot op het veld.

Natasja, Karel, Hilde, Michel, Claudia, Annique, … en eigenlijk iedereen van het veld

​​​​​​​

de voordelen van verhoogde compost-bedden

• de bodem van zo'n compost-bed werkt als een soort spons: bij droogte houdt hij het water beter vast, bij te veel regen vloeit het water makkelijker weg.

​​

• compost-grond is veel luchtiger, gelijk die van bosgrond, waardoor het bewerken ervan veel makkelijker is en veel minder arbeidsintensief is. (vlotter zaaien en inplanten, vlotter wieden, ...)

WhatsApp Image 2024-07-05 at 10.27_edite

gewone akkergrond

WhatsApp Image 2024-07-04 at 18.03_edite

akker met verhoogde compostgrond

• in compost-grond moeten er ook geen harde bewerkingen gebeuren zoals vb omploegen, hierdoor kunnen de nodige schimmels en bacteriën, die zorgen voor veel gezondere en mineraalrijkere groenten, veel beter gedijen.

​​​​​

​​

Hieronder op het plan staat in het roze de akker aangeduid die wel al de verhoogde compost-bedden heeft

(ongeveer 25 are).

veld-kado-3.jpg

parking

• Hieronder vind je nog wat uitleg die Robby zelf ooit heeft gedeeld in een Veld Bulletin:
 

Beste oogstdeelnemers 

 

Nu we er bijna een gans teeltseizoen hebben opzitten, wil ik jullie een kleine update geven over ons 'compost-bedden' systeem waar we vorige herfst mee zijn gestart. We zijn daarmee begonnen omdat de compost zelf en ook het nooit meer grof bewerken van de grond ervoor zou moeten zorgen dat zich er een heel rijk bodemleven ontwikkelt op termijn. Planten en bodemmicro-organismen hebben een symbiotische relatie die al miljoenen jaren bestaat. Planten leveren suikers, eiwitten en koolhydraten voor de micro-organismen, en in ruil daarvoor halen micro-organismen een enorme diversiteit aan voedingsstoffen uit het organische materiaal, zand, slib, klei en gesteente. Wanneer deze relatie wordt verbroken als gevolg van grove grondbewerking, bemesting met kunstmest of gebruik van pesticiden, moeten planten vertrouwen op input van de kweker. Die input biedt echter slechts het absolute minimum voor een plant om te overleven, niet genoeg om te gedijen en echt gezond te zijn. Een diversiteit aan bodemmicro-organismen zorgt ervoor dat er een diversiteit aan voedingsstoffen beschikbaar is voor de plant die verder gaat dan wat wordt geleverd door een zak kunstmest. Bodemmicroben bedekken ook de plantenoppervlakken zelf en bieden een natuurlijke verdediging tegen plagen en ziekten. We zien dit duidelijk op’t veld omdat onze gewassen jaar na jaar een toenemende weerbaarheid tegen plagen en ziekten vertonen.

​

In het voorjaar hadden we wel wat beginnersproblemen op de compost-bedden. Eerst zat er onder de compost een gans leger woelmuisjes. Die vonden het daar heel leuk en hebben gekweekt als…muizen. Met als gevolg dat ze van de eerste teelt zowat een derde van de jonge plantjes hebben opgegeten. Dit is naarmate het jaar vorderde zo goed als helemaal gestopt, onder andere omdat er een familie wezels op het veld woont en die zijn nu eenmaal verzot op woelmuizen. Het tweede opstartprobleem was dat onze compost nog niet voldoende was verteerd en daardoor nog maar heel weinig voedingsstoffen vrijgaf. Daarom hadden sommige teelten veel te weinig stikstof en bleven klein. Maar ook dat is helemaal verdwenen doordat de compost in de loop van de lente heel goed begon te verteren. En nadat we door de kinderziektes heen waren zagen we dat de groei van de gewassen de ganse zomer en herfst heel mooi was. Gezonde groei en hoge weerbaarheid tegen plagen en tegen schimmels, wat logisch is doordat de bodem daar nu een grote variëteit aan natuurlijke schimmels bevat. Als je met je hand in de bodem graaft zie je een grote verscheidenheid van regenwormen, schimmels en kleine organismen allerhande. De goede structuur van de bodem wijst ook op een heel rijke variëteit aan bodemleven. Ook tijdens de enorme regenval dit jaar waren de voordelen van de compost-bedden goed te zien: de regen trok heel goed en gelijkmatig door tot dieper in de bodem. In tegenstelling tot andere percelen waar de regenval de bovenlaag liet dichtslibben waardoor die maar traag doordringbaar werd. En toen het in juni en september een paar weken droger was zagen we het tegenovergestelde: de bodem onder de compost bleef veel langer vochtig waardoor de planten beter bleven groeien. Er zijn nog wel een paar praktische dingen die we moeten uitwerken, maar al bij al kan ik zeggen dat dit systeem heel veel potentieel heeft voor het ontwikkelen van een gezonde bodem op lange termijn en dus ook het telen van heel gezonde, weerbare groenten.

bottom of page